Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Simo Valling 14.4.2015

Vaalianalyysia sosiaalisesta mediasta – Vaalipulssi.fi

Eduskuntavaalit ovat taas ovella ja keskustelu kiihtyy tuttuun tapaan niin mediassa kuin kahvipöydissäkin. Gallupit ennustavat vallan vaihtumista, mutta kuten puoluejohtajat toistelevat, mitään ei ole vielä ratkaistu ja vaaliuurnilla on (ainakin omien kannattajien) käytävä aktiivisesti.

Vaalit ovat tulleet jäädäkseen myös sosiaaliseen mediaan. Ilokseni siinä määrin, että sosiaalinen media tarjoaa kyselytutkimusten rinnalle vakavasti otettavan median kansan syvien rivien tuntojen analysointiin. Useat tahot ovatkin tarttuneet somedatan mahdollisuuksiin – esimerkiksi Tampereen yliopiston COMET –tutkimuskeskus analysoi hankkeessaan vaalilähetysten aikaisten livetwiittien sisältöä. Tietoykkönen analysoi ehdokkaiden Twitter-aktiivisuutta Moottori-lehden artikkelissa. SN4 puolestaan teki Iltasanomien juttusarjaan sentimenttianalyysia puolueita ja puoluejohtajia koskevasta somekeskustelusta.

Vaalipulssi.fi

Kerron tässä blogissa hieman tarkemmin Futusomen BI-kumppanin Big Data Solutionsin toteuttamasta Vaalipulssi-palvelusta. Osoitteessa Vaalipulssi.fi kuka tahansa voi analysoida vaalikeskustelua interaktiivisella työkalulla reaaliajassa.

Vaalipulssi analysoi vaalikeskustelussa esiin nousevia aiheita sekä kokonaisuudessaan että ehdokastasolla. Päivän polttavien aiheiden lisäksi käyttöliittymä mahdollistaa kevään vaalikeskustelun analyysin viikoittain vuoden alkuun saakka.

Vaalipulssi hyödyntää Futusomen sosiaalisen median APIa hakemalla ennalta määritellylle ehdokaslistalle kotimaisen somekeskustelun volyymin ja esiin nousevat aiheet. Tarkemmat tiedot teknisestä toteutuksesta löytyvät Big Data Solutionsin blogista. Futusomen APIn kautta someanalyysin integraatio Vaalipulssin kaltaisiin erillisiin työkaluihin tai laajempiin järjestelmiin onnistuu vaivattomasti.

Case keskiolut – Keskustan kohtalonhetket

Tarkastelen esimerkkinä helmikuun alun keskiolut-kohua. Kyseisellä viikolla Vaalipulssi paljastaa keskioluen olleen vaaleja koskevista aiheista ylivoimaisesti eniten somekansan huulilla. Vaalipulssi mahdollistaa drill-downin keskiolut –keskusteluihin. Näemme keskustelun koskeneen ehdokkaista eniten Keskustan Paavo Väyrystä ja Juha Sipilää. Antti Kaikkonen on myös päässyt esille nopean reagointinsa ansiosta ja Demarien Susanna Huovinen menneen ministeripestinsä puolesta. Kokoomuksen Jaana Pelkonen on tälläkin kertaa esillä, kun alkoholipolitiikasta keskustellaan.

Viime viikon puhutuimmiksi aiheiksi Vaalipulssi nosti energiaremontin ja maahanmuuton. Tilanne päivittyy jatkuvasti, toivottavasti ehdokkaat osaavat käydä kurkkaamassa viime hetken aiheet, jotta tietävät mikä kansaa vaaliviikolla puhututtaa.

Antakaa äänenne kuulua sekä somessa että uurnilla,

Datamania