Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Sonja Baer 18.4.2018

Sotessa puhutaan politiikkaa

Sosiaalisessa mediassa puhutaan sotesta. Paljon. Tarkalleen ottaen 719 627 kpl yksittäisiä viestejä yli kolmen vuoden ajalta. Monessako näistä puhuttiin terveydestä tai sosiaalihuollosta? 99 260 eri viestissä. Se on alle 14%.

”Sosiaalityö ei näy somen sotekeskusteluissa”, kirjoittivat Niina Huttunen ja Marjaana Pyykkö Futusomen vierasblogissa 6.4.2018. Vaikka sosiaalityö ei ole somessa isona aiheena noussutkaan, tämä sosiaalityön blogi nousi yhdeksi luetuimmaksi blogiksi kaikista Futusomen blogeista!

Blogiin saatiin myös palautetta. Olli Nylander pui sosiaaliaihetta blogissaan ja kritisoi valitun aiheen hakusanojen suppeutta. Varmasti relevantti näkökulma. Hakuja tehdessä aineistoa on aina pakko rajata ja tämä rajaus paljasti sosiaalityön keskustelun mitättömän määrän ja vaikuttajien vähyyden sosiaalisessa mediassa. Aihe kaipaisi kipeästi lisää tutkimusta! Tässä tarjolla astetta laajempi näkökulma somen sotekeskusteluihin.

Sotekeskustelu sosiaalisessa mediassa ajalta 1.1.2015 – 31.3.2018

Ensin laajensin sosiaalityön hakua koskemaan myös terveyskeskustelua: sote + sosiaalihuolto sosiaalityö terveys terveydenhuolto. Näitä keskusteluja on somessa 99 260 yksittäistä viestiä, joissa on mainittu sote ja ainakin jokin näistä tarkentavista hakusanoista.

Seuraavaksi niputin sotekeskustelusta nousseita sanoja, jotka liittyvät selvästi soteen liittyvään politikointiin: sote + valinnanvapaus maakunta maakuntauudistus hallitus lape laki kunta kunnat alueet politiikka poliittinen kokoomus. Nämä valitut hakusanat nousevat siis somen viestisisällöistä, koska ovat eniten sisällössä käytettyjä sanoja sekä sanapilvissä että suosituimmissa hashtageissa. Tätä sisältöä oli 337 528 viestin verran somen sotekeskustelusta. Eli huomattavasti enemmän politiikkaa kuin terveyssisältöihin liittyvää keskustelua. Toki näissä keskusteluissa on myös päällekkäisyyttä, mutta pelkät lukumäärät kertovat keskustelujen volyymeista.

”Huomattavasti enemmän politiikkaa kuin terveyssisältöihin liittyvää keskustelua.”

 

Futusome, Sote sosiaalisessa mediassa
Infogram

Näiden kahden valitsemani aihepiirin lisäksi on vielä iso määrä viestejä, joissa sivutaan eri tavoin soteaihetta, mutta sieltä ei löydy yksittäisiä yhdistäviä aiheita.

Kaikki somen kanavat käytössä

Twitter jyrää viestien määrissä mitattuna, mutta sotekeskustelua riittää kaikissa somen kanavissa. Viestinmäärät kanavittain haettu ajalta 1.1.2015 – 31.3.2018:

Sisällöstä löytyy somelle ominaiseen tapaan monenkirjavia viestejä asiasta ja asian vierestä. Toiset keskittyvät ”oman soten parantamiseen” ja toiset kansantajuistavat sotea. Esimerkiksi somehitiksi on noussut video, jossa poliitikko Jussi Saramo selittää havainnollisesti legoilla soten kolmessa minuutissa. Huomionarvoista ylipäätään on, että sotesta löytyy sisältöä videoiden muodossa pelkästään YouTubesta yli 1000 kappaletta!

Mitä tunteita herättää 4.11.2015 Suomen Kuvalehden juttu:
Sote-uudistus repii hallitusta: Sipilä painosti rajusti kokoomusta – kova ratkaisu rutistettiin kasaan
”Ei tullut 9–12 suuren sote-ja itsehallintoalueen Suomea. Tulee 18 itsehallintoaluetta, 12 päivystyssairaala-aluetta ja 5 vahvaa yliopistosairaaloihin perustuvaa ”ervaa” eli erityisvastuualuetta.”

Pitkä on ollut soten matka somessa(kin).

 

Lue miten verkkodataa voi hyödyntää

Lue tuotteistamme

Datamania