Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Milka Asikainen 2.1.2017

Data-ajan planner mutuilee, datailee ja tietää – osa 2

Tarvitsetko tarkkaa dataa siitä, missä, kuinka paljon ja mitä asiakkaastasi on puhuttu somessa vaikkapa Black Fridayna? Haluatko löytää alasi vaikuttajia puhumaan tapahtumaasi? Tässä blogin toisessa osassa kerron lisää siitä, miten strategiset toimistot voivat hyödyntää SomeTutkijaa sekä siitä ladattua dataa.

SomeTutkijalla löydät aktiivisia asiantuntijoita ja luot informatiivisia sanapilviä sanalistojen avulla.

Edellisessä blogikirjoituksessa käsittelin SomeTutkijaa luovan suunnittelutyön ja analyysien tekijän näkökulmasta, ennen asiakkaan tapaamista tai asiakasyhteistyön alkuvaiheessa. SomeTutkija on erinomainen apuväline taustaselvityksiin ja se toimii myös esimerkiksi inspiraation herättäjänä ja näppärän kilpailijakartoituksen mahdollistajana.

SomeTutkija taipuu myös aiheen ajankohtaisuuden selvittämiseen. Mikäli teet paljon sisällöntuotantoa tai kirjoitat artikkeleita, voi SomeTutkijalla tarkistaa nopeasti, onko kyseessä olevasta aiheesta vielä puhuttu.

Mitä muuta työkalusta voisi saada irti?

Asiakkaan tapaaminen

Kun tapaat asiakastasi, voit suoraan SomeTutkijan graafeista ja sanapilvistä näyttää, minkälaista keskustelua asiakkaasi aihepiiriin liittyen somessa käydään. Esimerkiksi keskusteluvolyymien visualisointi on työkalussa selkeä ja sitä on helppo käyttää tapaamisen tukena. Voit työkalun avulla myös esitellä aiemmin toteuttamiasi kampanjoita sekä niiden aiheuttaman somepöhinän määrän. Tai oletko tietoinen kilpailijasi tekemästä kampanjasta ja sen vaikutuksista? Näytä sekin.

Asiakasyhteistyön aikana ja jälkeen

Löydä lukuja ja vaikuttajia lataamalla data

SomeTutkijalla voit tehdä hakuja sosiaalisen median sisältöihin niin paljon kuin haluat. Tämän lisäksi mikä tahansa haku on mahdollista ladata ja tarkastella sitä tarkemmin vaikkapa Excel -muodossa. Saat huomattavasti lisää tietoja, joita et pelkällä työkalulla näe. Tavoittivatko postaukset kuluttajia? Minkälaisia adjektiivejä asiakkaaseesi liittyy? Jos asiakkaasi on vielä uusi toimija alalla, voit tehdä asiakkaallesi analyysit asiakkaan kilpailijoista.

Koostetiedoista nimiä ja numeroita

Kun lataat hausta koostetiedot, saat tiedoston, jossa on eriteltynä tarkkoja lukuja: postausten lukumäärät vuosittain, kuukausittain, viikoittain ja päivittäin.
Tiedostossa on välilehdille kerättynä myös muuta relevanttia tietoa, kuten 100 aktiivisinta twiittaajaa. Tarvitsetko vaikuttajia puhumaan tapahtumiin tai vierailemaan blogiisi? Ei muuta kuin listaa läpikäymään ja kontaktoimaan.

Koostetiedoista selviää myös tekemääsi hakuun liittyvät 100 yleisintä hashtagia, 100 jaetuinta linkkiä sekä 50 yleisintä hakuusi liittyvää sanaa – eriteltynä koko hakuajalta sekä joka ikiseltä kuukaudelta erikseen. Saat erikseen myös sanapilvet pelkillä adjektiiveilla.

Sanapilven tiedot voit syöttää vaikkapa ilmaiseen Wordle-palveluun, joka luo automaattisesti visualisoinnin haluamistasi sanoista. Tässä esimerkkivisualisointi kahvi & kokemus -somedatahaulle.

Lataamalla viestit saat aineistoa analyysiä varten

Koostetietojen lisäksi voit ladata SomeTutkijalla tekemäsi haun kaikki viestit eli somepostaukset ja tarkastella niitä kerralla samassa tiedostossa.

Ladatusta tiedostosta selviää jokaisen postauksen kirjoittaja, julkaisuaika, kirjoituksen tyyppi (keskustelupalstapostaus, blogikommentti, Facebook-kuva tms.), linkki alkuperäiseen postaukseen ja koko viestisisältö. Aineistoa kvalitatiivisen tai kvantitatiiviseen tutkimukseen? Kyllä löytyy.

Postauksiin reagoineiden somevaikuttajien löytäminen

SomeTutkijalla löydät myös suoraa tietoa siitä, kuinka paljon esimerkiksi asiakkaasi somepostauksiin on vastattu. Jos tarkoituksenasi on selvittää, kuka on vastannut asiakkaasi postauksiin ja mitä vastaukset ovat sisältäneet, on toiminta huomattavasti näppärämpää ja nopeampaa SomeTutkijalla kuin vaikkapa Facebookin omalla analytiikalla.

Sähköpostihälytyksellä varmistat, ettei mikään mene ohi

Voit asettaa SomeTutkijaan erilaisia sähköpostivahteja, jolloin saat uudet someosumat mistä tahansa haluamastasi aiheesta mailiisi aina, kun niitä tulee, maksimissaan 12 tunnin välein. Voit myös poistaa meilihälyt jos spämmiä alkaa tulla liikaa. Laita esimerkiksi yrityksesi ja asiakkaittesi nimet seurantaan.

Asiakasyhteistyön jälkeen – vaikuttavuuden mittaaminen

Viestinnän vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää – mutta ei kuitenkaan mikään yksiselitteisen helppo homma. SomeTutkija on yksi hyvä vaihtoehto oman toiminnan mittaamiseen. Kuinka paljon toimistosi ja asiakkaasi yhteistyön aikana somepöhinä kasvoi? Voit vertailla SomeTutkijalla vaikkapa eri vuosina toteutettuja kampanjoita ja niiden aiheuttamaa keskustelumäärää näppärästi.
Pitäisikö sitä SomeTutkijaa sitten kokeilla? No ehdottomasti. Työkalu on varsin monipuolinen väline, jolla ei ole vain yhtä tiettyä tarkoitusta. Sen käytöstä hyötyvät niin analyytikot, viestinnän tekijät, luovat suunnittelijat kuin liiketoiminnan kehittäjätkin. Kutkuttaisiko selvittää, miten SomeTutkija edistäisi juuri sinun liiketoimintaasi? Autamme enemmän kuin mielellämme!

Datamania