Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Milka Asikainen 16.12.2016

Data-ajan planner mutuilee, datailee ja tietää – osa 1

Teetkö työksesi strategioita, luovaa suunnittelua tai analyysejä? Hyvä, lue tämä. Lupaan sinulle ajansäästöä, uusia ideoita ja lisää kassavirtaa some-datan käytön avulla.

Data on parhaimmillaan luovan suunnittelijan inspiraation lähde ja todistusaineisto fiiliksen tueksi.

Tämänkertainen blogikirjoitus käsittelee datan hyödyntämistä luovassa ja strategisessa suunnittelussa. Data vs. luovuus ja tiede vs. taide -keskustelu on minulle tuttua – olen ollut sen kanssa tekemisissä jo vuodesta 2010, kun aloitin muotoiluopinnot yliopistossa. Olen tehnyt paljon intuitioon, hiljaiseen tietoon ja suunnittelijan ammattitaitoon pohjautuvia suunnitteluprojekteja, mutta myös puhtaasti dataan perustuvia suunnitteluprojekteja. Välillä on ehkä vaikea osoittaa, onko suunnittelun taustatyönä käytetty tieto dataa vai mutua – usein se on molempia.

Sampo Axelsson Miltton Creativelta kertoo internetin olevan luovan strategin tärkein työväline ja Keskon Anni Ronkainen uskoo datan voimaan. Molemmat tekevät periaatteessa samoja asioita, mutta tarkastelevat asioita hieman eri näkökulmista. Siinä missä suunnittelijat voivat saada datasta ideoita, johtaja saa datasta tietoa. Näiden ei kuitenkaan tarvitse sulkea toisiaan pois.

Yhtenä syksyn tehtävistäni on ollut selvittää, kuinka erityisesti markkinointiviestintä-, viestintä- ja konsulttitoimistot voivat hyötyä some-datasta parhaalla mahdollisella tavalla. Mahtavien asiakkaiden ja Futusomen tiimin kanssa brainstormatessa olen huomannut, että some-data on oikeastaan plannerin paras kaveri.

Some-datan käyttö on helppoa ja se mahdollistaa ilmiöiden nopean löytämisen taustaselvityksiä varten. Data tuo uusia ideoita kampanjoiden suunnitteluun, auttaa löytämään vaikuttajia ja keskustelun lähteitä kohdennettua markkinointia varten sekä generoi lukuja intuition todisteeksi. Onko sinulla fiilis, että kampanjaa varten toteutettu blogiyhteistyö oli hyvä juttu? Datasta näet toteutuneen pöhinän määrän saman tien.

Some-datan käyttö on helppoa ja se mahdollistaa ilmiöiden nopean löytämisen taustaselvityksiä varten.

Tässä ajatuksiani siitä, mihin creativet, konsultit, analyytikot ja plannerit voisivat käyttää some-dataa. Uusi projekti työpöydällä – mistä lähteä liikkeelle ennen asiakasyhteistyötä tai kampanjan suunnittelun alkuvaiheessa?

1. Taustaselvitys

Taustaselvitystä voi tehdä googlaamalla, somettamalla ja muuten vain havainnoimalla ympäristöä. Some-datasta pääset nopeasti kiinni aitoihin kuluttajakeskusteluihin ja löydät relevantit keskustelukanavat, vaikuttajat ja aiheeseen liittyvät sanapilvet sekunneissa.

Jos haluat esimerkiksi selvittää Oy Kahvi Ab:tä varten, mitä kahvista puhutaan somessa, voit etsiä some-postauksia vaikkapa sanalla kahvi. Tuloksia tulee paljon, joten voit alkaa haarukoida: mitä tapahtuu, jos kahvin lisäksi puhutaan vaikka kokemuksesta. Some-dataa edelleen tarkastelemalla löytyy esimerkiksi sellaisia sanoja kuin aamu, hetki, ensimmäinen ja ystävä. Hmm, voisiko jo tästä saada ideoita uuteen kamppikseen?

2. Kohderyhmien selvitys

Yksi some-datan eduista on se, että pääset saman tien käsiksi erilaisiin käyttäjäryhmiin ja löydät kiinnostavia keskustelukanavia ja vaikuttajia nopeasti. Kahvi kokemus – haulla löytyy esimerkiksi mielenkiintoiselta vaikuttava keskustelupalsta www.ristretto.fi.

3. Oy Kahvi Ab somessa

Aiheeseen liittyvän keskustelun lisäksi voit selvittää, mitä asiakkaastasi jo puhutaan somessa. Voit rajata keskustelut tiettyyn ajankohtaan ja tarkastella datasta, minkälainen kampanja kyseisenä ajankohtana on toteutettu. Voit selvittää myös, mitä kaikkea asiakas on itse tehnyt somessa. Vastaavasti voit rajata asiakkaan oman sometilin pois tai selvittää, kuinka paljon asiakkaan Facebook- ja Instagram -postauksiin on vastattu.

4. Oy Kahvi Ab:n kilpailijat somessa

Selvitä some-datasta kätevästi myös, mitä kaikkea asiakkaasi kilpailijat ovat tehneet somessa. Samalla voit tarkastella, minkälaisia kampanjoita muut toimistot ovat tehneet. Löydät vertailukelpoista tietoa – esimerkiksi sen, että asiakkaasi kilpailijasta löytyy parhaimmillaan viitisensataa somemainintaa kuukaudessa, kun omasta asiakkaastasi on ehkä parhaassa kuussa vain noin 150 somemainintaa.

Näitä edellä kuvailemiani asioita voi selvittää esimerkiksi Google Trendsillä tai Facebookin omalla analytiikalla, mutta niistä on vaikeaa saada suomalaiseen some-sisältöön liittyvää tietoa nopeasti ja selkeästi.

Jos haluat päästä planaamaan some-dataa hyväksi käyttäen. Tutustu tuotevalikoimaamme.

Blogin toinen osa julkaistaan ensi viikolla – stay tuned!

Lue miten verkkodataa voi hyödyntää

Lue tuotteistamme

Datamania