Skip to content

Palaa takaisin

Case Bisnode – Laadukkaan datan lähteellä

Bisnode on erikoistunut laadukkaan liiketoiminta- ja markkinatiedon sekä luottotiedon toimittamiseen 18 Euroopan maassa. Data on Bisnodelle perusedellytys. Sen laatu ja monipuolisuus koko toiminnan kivijalka.

Bisnoden data kerätään useista eri tietolähteistä. Me Futusomella olemme saaneet mahdollisuuden toimia Bisnoden some- ja kauppapaikkadatan kerääjänä ja toimittajana Suomessa. Keräämämme datan lisäksi Bisnodelta löytyy runsaasti ihmisiin liittyvää tietoa, jota heidän asiakkaansa käyttävät markkinoinnin tehostamisessa ja luottoriskien hallinnassa.

Behind the data scenes

Verkossa on dataa enemmän kuin kukaan meistä kykenee ymmärtämään. Periaatteessa se on kenen tahansa ulottuvilla ja käyttöön napattavissa, mutta käytännössä sen kerääminen ja hyödyntäminen vaatii valtavasti työtä, kahvia ja raudanlujaa ammattitaitoa.

Bisnode, kuten moni muukin toimija, on aikojen saatossa kerännyt dataa itse. Liiketoiminnan kasvaessa kuitenkin todettiin, ettei some- ja kauppapaikkadatan keruu ole Bisnode core-osaamista, eikä datatiimin arvokasta analytiikkaosaamista kannata kuormittaa datankeruulla. Datan siivoilun sijaan näiden analytiikan supersankareiden kannattaa keskittyä omaan erityisosaamiseensa.

Bisnode Niko Myller

Bisnode Niko Myller

“Datan hankinta voi äkkiseltään tuntua helpoltakin, sillä verkko on dataa pullollaan ja jokainen voi periaatteessa sitä kerätä. Välttämättä näin ei kuitenkaan saa kattavaa otosta eikä myöskään riittävän laadukasta jälkeä, jotta datan pohjalta voisi tehdä liiketoimintaa tukevia päätöksiä. Lisäksi riskinä on se, että datan keräämiseen kuluu liian paljon aikaa ja näin päätöksenteko hidastuu” sanoo Bisnoden operatiivinen johtaja Niko Myller.

Datankeruun haasteet eivät siis suinkaan lopu työn hervottomaan määrään, vaan huomioon on otettava laatu, lähteiden heterogeenisuus, sekä keruuaika ja datan määrä. Niinpä Bisnodella, kuten monessa muussakin yrityksessä on päädytty siihen, että data on yksinkertaisesti viisaampaa ostaa siihen dedikoituneelta toimijalta.

Futusomelta huippudataa helposti

Futusome -yhteistyön kautta Bisnode saa erittäin korkealaatuista ja hyvin puhdistettua dataa. Futusome kerää dataa monista lähteistä, ja suuren, pirstaloituneen datamassan hallinnoiminen itse olisi Bisnodelle valtavan paljon työläämpää.

Futusomen tarjoamien rajapintojen kautta laadukas data on Bisnodelle erittäin helposti saatavilla ja käytettävissä. Bisnode voi hallinnoida kaikkea tuota dataa yhdessä paikassa ja saada sen käyttöönsä helposti ja nopeasti.

“Kun välitämme dataa asiakkaillemme, haluamme välittää sitä mahdollisimman helposti ymmärrettävässä muodossa. Tällöin tavoitteenamme on myös itse hankkia dataa mahdollisimman valmiina. Näin voimme keskittää osaamisemme analytiikkaan, datan hallintaan ja vähemmän vaikkapa datan puhdistukseen” sanoo Myller.

Bisnoden analyytikot voivat rajapinnan kautta tehdä suoraan kyselyitä Futusomen some-arkistoon ja kauppapaikkadataan.

“Futusome demokratisoi dataa. Jopa sellaisille toimijoille joilla ei muuten olisi itsellään rahkeita tai resursseja edes kokeilla, tehdään datan saaminen helpoksi” Myller kuvailee.

Laadukas data taipuu osaavissa käsissä moneen

Bisnode hyödyntää Futusomen kautta hankkimaansa dataa muun muassa prediktiiviseen analytiikkaan, kuten kuluttajatuotteiden hintojen ennustamiseen, sekä somen pohjalta tehtyyn bränditutkimukseen. Data voi esimerkiksi mainintojen määrällä paljastaa vaikkapa autobrändille, montako kertaa moottorin tehot on mainittu jonkin tietyn automerkin tai mallin yhteydessä ja ovatko maininnat olleet positiivisessa tai negatiivisessa yhteydessä. Tällaisella tiedolla voi olla valtava merkitys oikeanlaiseen brändiviestintään.

Samalle datalle löytyy siis hyvinkin erilaisia käyttötarkoituksia – taitavissa käsissä data taipuu moneen tarkoitukseen ja sen mahdollisuudet ovat rajattomat.

 

Niko Myller työskentelee Bisnodella tittelillä Director of Operations

Avainsanat: Tiedolla johtaminen, päätöksenteko, data-analytiikka, internetdata, verkkodata, brändimarkkinointi, analytiikka

Lue miten verkkodataa voi hyödyntää

Our services