Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Sonja Baer 4.11.2016

Kun kansa kiinnostui, markkina muuttui – someilmiöstä kaupan tiskille

Tiedätkö, mikä on vihis? No totta kai, sehän on jo vanha juttu.

Kasvisruoan ja vegaanisen ruoan suosio on noussut tämän vuoden aikana enemmän kuin koskaan, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Ilmiö ei taatusti ole jäänyt keneltäkään huomaamatta; vihikset, nyhtikset ja härkikset ovat olleet jo hetken aikaa somen kuuminta hottia. Tasaista tahtia kauppojen hyllyille ilmestyvät vegaanieinestulokkaat vetävät kuin kolme juhlamokkaa kympillä -tarjous konsanaan.

Ruokatrendejähän tulee ja menee. Onko vegaaniruokavalio hetken huuma, vai onko kyse pysyvämmästä ilmiöstä? Hesarin haastatteleman Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelän mukaan vielä on liian aikaista sanoa varmasti. Se, mikä 2000-luvun ruokailmiöitä — karppausta, raakaruokaa, superfoodeja ja sipsikaljavegaaneita kuitenkin yhdistää — on ruokavalion ilosanoman jakaminen somessa.

S-ryhmän mukaan Härkiksen myynti on jo ohittanut broilerin paistisuikaleiden myynnin. Somesisältöjä (muun muassa keskustelupalstat, uutiskommentit, blogit, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube)  tarkastelemalla selviää, että Härkis on mainittu kesäkuun ensimmäisen päivän jälkeen somessa yhteensä 3031 kertaa, kun vastaava luku haulla broilerin paistisuikale on 115.

Ihmisillä on aina ollut tarve kuulua johonkin yhteisöön. Ruokakeskustelu herättää tunteita, ja mikä olisikaan parempi paikka käydä tunteita herättävää keskustelua ja löytää samanhenkisiä kanssakulkijoita kuin sosiaalinen media. Some on täynnä mielenkiintoisia tarinoita ja jaettuja kokemuksia. Näitä tarinoita tutkimalla ja analysoimalla on helppo saada ymmärrystä monista ilmiöistä. Ilmiötä lähemmin tarkastelemalla voidaan saada myös tarkempaa tietoa vaikuttajista, keskusteluvolyymeistä ja alailmiöistä, sekä myös oppia someraivoista. Vegaaniset einekset on hyvä esimerkki tuoteryhmästä, jonka kysyntää ja tarjontaa on ruokkinut somessa käytävä keskustelu.

Datamania