Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Juho Muhonen 9.10.2015

Sosiaalinen televisio

Syksy on tullut ja syksyn myötä televisioihin on saapunut niin uudet ohjelmat, kuin vanhojen ohjelmien uudet tuotantokaudet. Ja mitäpä olisi televisionautinto ilman sitä toista, lähes yhtä tärkeää ruutua, eli ruutua jossa selataan sosiaalista mediaa ohjelman aikana. Erityisesti Twitteriin on muodostunut varsin laajaa keskustelua ohjelmien tiimoilta. Ohjelmien virallisia hashtageja kehotetaan jatkuvasti käyttämään ja toden totta, niitä myös käytetään. Tätä kirjoitusta varten tutkittiin data-aineistoa kahden suositun, samaan aikaan esitettävän ohjelman osalta.

Perjantai-illassa nautitaan kanavien kovasta kilpailusta ja samoihin aikoihin ruutuihimme lähetetään Maikkarin Posse ja Nelosen Vain Elämää. Molemmat ohjelmat ovat varmasti lukijoille tuttuja, eikä niitä tarvitse sen enempää esitellä. Tässä kirjoituksessa on hyödynnetty ohjelman aikaista dataa perjantain 2.10 osalta.
​​

Kuvassa nähdään keskustelun aaltoilu ohjelmien virallisten hashtagien (#mtvposse ja #vainelämää) alla. Kuten kuvasta voidaan todeta, on keskustelumäärissä havaittavissa selkeitä vaihteluja ohjelman aikana. Molemmat ohjelmat on rakennettu siten, että välillä tulee selkeitä huippukohtia, kun taas välillä verkkokalvoille heijastetaan rauhallisempaa, ns. perussisältöä. Johtuuko keskustelumäärien vaihtelu ohjelman yleisestä dynamiikasta, vai kuvaako vaihtelu myös katsojien siirtymistä ohjelmasta toiseen? Tarkemman keskusteludatan analysoinnin perusteella voidaan todeta, että on liian hätäistä tehdä johtopäätöstä keskustelua käyvän katsojan siirtymisestä toisen ohjelman pariin kesken kaiken. Datasta voidaan nimittäin nähdä, että ainoastaan kourallinen Twitter-käyttäjiä kävi keskustelua molempien tunnisteiden alla ohjelmien esitysaikana. Tämän perusteella kanavasurffaajat eivät siis ainakaan olleet ns. keskustelusurffaajia.

Sosiaalinen media on tullut osaksi televisiota ja toimii nykyään myös tärkeänä jakelukanavana ohjelmien mainoksille, kohokohdille yms. Mihin sosiaalisen median ja television liitto sitten kehittyy, jää nähtäväksi. Toistaiseksi ainakin suurin osa ns. sosiaalisesta televisiosta tuntuu tapahtuvan useamman erillisen laitteen avulla. Eli älytelevisioilla twiittaamista tms. tuskin moni harrastaa. Tämän johtopäätöksen tueksi on sanottava, että televisiolla, älykkäälläkin, on melko kankeaa twiitata tai muuten somettaa. Lopullisen sosiaalisen median ja television yhteen kasvamisen taso nähdään tulevaisuudessa, odotellaan siis vielä.

Futusome on omalta osaltaan mukana television sosiaalistumisessa. Toimitamme reaaliaikaisen some-seurannan Nelosen uuteen Tripla-tuotantoon.

Datamania