Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Juho Muhonen 7.8.2015

Oletko kuullut kesän kovimmasta ilmiöstä?

Viimeksi kulunut viikko on ollut melkoista some-ilmiöiden aikaa. Ensin oli Immonen ja Facebook-kirjoitus. Siitä seurasi mielenilmaus #meilläonunelma-teeman ympärillä. Samaan aikaikkunaan osui myös äärioikeiston masinoima tapahtuma Jyväskylässä ja kaikki tämän mukanaan tuomat lieveilmiöt. Kun mainitun ilmiöesiintymän ajan on voimissaan ollut myös Cecil-leijonan kohtalon puiminen voidaan sanoa, että on ollut poikkeuksellisen vauhdikasta menoa sosiaalisessa mediassa. Koska em. tapausten yksityiskohdat on tuotu esiin siinä määrin kattavasti oli tätä kirjoitusta suunnitellessa mietittävä muita aiheita.

Iso ilmiö, voluumiltaan ehkäpä kesän kovin, on poreillut pitkin  kesää suurelta osin vanhemman kansan silmien ulottumattomissa. Tämä ilmiö on irlantilaisen poikabändi One Directionin aikaan saama kohina maamme sosiaalisessa mediassa. Nuoremman some-kansan luoma ilmiö on ollut varsin raju ja vauhdikkaassa lennossa pitkin kesää. Viestien vaihto ennen keikkaa oli runsasta eikä loppunut kun keikka oli ohi, vaan jatkuu vauhdikkaana edelleen. Tässä tekstissä siis kevyt analyysi One Direction ilmiöstä Suomessa Futusomen sosiaalisen median data-arkiston pohjalta.

Heinäkuussa 2015 Suomi-Twitterin käytetyin hashtag oli #LiamWeNeedYourFinlandSelfie. Kyseinen tunniste siis kumpuaa siitä, että suomifanit yrittävät painostaa bändin jäsentä Liamia julkaisemaan Suomessa otetun selfien. Useita kertoja kuukaudessa oli myös havaittavissa fanijoukon selkeä, ääneenlausuttu tavoite saada ko. hashtag trendaamaan maailmanlaajuisesti Twitterissä. Myös heinäkuun toiseksi suosituin hashtag oli samaan ilmiöön liittyvä #NiallIsHalfFinnish.

Yhteisön oma tunniste.

Analysoin aiemmin kesällä paljon käytettyjen hashtagien rakennetta ja päädyin tulokseen jonka mukaan hashtagit voidaan jakaa kahteen kastiin. Kun analysoi tarkemmin esimerkiksi heinäkuun suosituinta hashtagia #LiamWeNeedYourFinlandSelfie huomataan, että se käyttäytyy juuri samalla tavalla kun aiemmassa kirjoituksessa todettiin ns. yhteisötunnisteiden käyttäytyvän. Pienehkö ydinjoukko tuottaa erittäin suuren osan sisällöstä ja retwiittien osuus sisällöstä on suuri. Lähes 80% sisällöstä on re-twiittejä.

One Direction ilmiölle on hankala löytää suoraa vertailukohtaa josta hakea perspektiiviä ilmiön koolle. Vertailun vuoksi otin siis tarkasteluun myös monikulttuurisuutta puolustavan mielenilmauksen hashtagin #meilläonunelma. Ko. hashtag ei varmasti ole paras vertailukohta melko erilaisen luonteensa vuoksi, mutta vertailemalla saadaan jonkunlainen käsitys siitä minkälaisia määriä One Direction ryhmä on sisältöä tunnisteidensa alle tuottanut. Meillä on unelma oli ja on edelleen, iso ilmiö sosiaalisessa mediassa mutta täysin eri kokoluokassa kun verrataan sitä One Direction lähtöisiin hashtageihin. Kun esim. heinäkuun suosituinta hashtagia käytettin Twitterissä lähes 100000 kertaa, esiintyi #meilläonunelma twiiteissä n. 10000 kertaa. Kun taas tarkastellaan viimeksimainitun tunnisteen sisällön jakautumista tarkemmin, huomataan, että tunnisteen käyttö noudattelee melko hyvin ns. yleistunnisteen kaavaa. Suuri joukko käyttäjiä osallistuu sisällön tuottamiseen melko tasapuolisesti ”yhteisen asian” tiimoilta.

Valtavat mahdollisuudet markkinoijille.

Taso jolla OneDirection-ryhmä on asiaansa sitoutunut on yllättänyt ainakin allekirjoittaneen. Satojatuhansia viestejä eri some-kanavissa pitkin kesää yhä jatkuvalla aktiivisuudella. Jos sosiaalista mediaa mietitään kanavajoukkona, jossa tarkoitus on saada markkinointiviestintä leviämään mahdollisimman laajalti tietylle kohdennetulle ryhmälle, tarjoaa tälläinen aktiivisuus valtavan mahdollisuuden. Jos markinoija onnistuu viestimään nuorisolle tavalla joka heitä kunnolla puhuttelee, on melko varmaa, että saavutettu näkyvyys  sosiaalisessa mediassa on suuri. Nuori käyttäjäkunta on tämän ilmiön perusteella erittäin innostunut ja sitoutunut omaan asiaansa, sekä valmis jakamaan aihetta lähes loputtomiin.

Nuorissako siis some-markkinoinnin tulevaisuus?

Datamania