Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Juho Muhonen 13.8.2015

Kuoleeko markkinatutkimus?

Perinteisesti markkina- ja bränditutkimuksia on pidetty käytännössä ainoina tapoina selvittää brändin arvo ja siihen vaikuttavat kuluttajien tuntemukset, sekä mielipiteet. Nyt, vuonna 2015 on kuitenkin tultu risteykseen jossa kaksi tietä kohtaa.

TNS Globalin julkaiseman tutkimuksen mukaan sosiaalista mediaa ja hakudataa tutkimalla saavutetaan samat lopputulokset kuin perinteisellä markkinatutkimuksella. Lopputulokseen tosin päästään keskimäärin 8 viikkoa ennen kun tulokset on nähtävissä markkinatutkimuksessa.

TNS Globalin tutkimuksen mukaan markkinatutkimus mahdollistaa tulosten arvioinnin jälkikäteen tarkasteltuna, kun taas some-tutkimus mahdollistaa kaiken brändiin liittyvän aineiston analysoimisen lähes reaaliaikaisesti.

”Sosiaalista mediaa tutkimalla saavutetaan sama tulos kuukausia aiemmin kuin perinteisellä markkinatutkimuksella” – TNS Global

Some-tutkimusten hyödyt:

  • Mahdollisuus tutkia reaaliaikaisesti.
  • Sosiaalista mediaa tutkimalla päästään tutkimaan kaikkea aiheeseen liittyvää viestintää, eikä vain niiden mielipiteitä jotka ehtivät/suostuvat kyselytutkimuksiin vastaamaan.
  • Some-tutkimus tarjoaa laadukkaammat tulokset, koska tutkimus ei ole riippuvainen avoimista kysymyksistä kyselylomakkeella.

Totuus taitaa olla se, että ei markkinatutkimus mihinkään häviä tai kuole. Sosiaalisen median tutkimus vain poistaa markkinatutkimuksilta ne tarpeet joihin perinteinen tutkimus ei koskaan kunnolla soveltunut. Markkinatutkimus on siis saanut rinnalleen varteenotettavan kilpailijan. Markkinoijan näkökulmasta tilanne on optimaalinen. Markkinoilla on entistä paremmin erilaisiin tarpeisiin sopivia vaihtoehtoja kuin ennen.

Kirjoituksen pohjana on käytetty TNS Globalin julkaisemaa tutkimusta ”Marketers: the future is ready for you now”

Datamania