Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Juho Muhonen 20.10.2015

#Digitalist – analyysi vol.2

Heinäkuussa julkaisin analyysin #digitalist-hashtagin alla käytävästä keskustelusta. Heinäkuisen analyysin tuloksena totesin, että pieni aktiivinen joukko vastaa erittäin suuresta osasta tunnisteen alla käytävästä keskustelusta. Aiheesta twiitanneiden määrä oli kuitenkin suuri ja kertoi osaltaan siitä, että Digitalist-ilmiö on levinnyt varsin laajasti twiittajien käyttöön. Kuluvan viikon Digitalist tapahtuma, MTV Digitalist Future Media Forum, toimi innoittajana samankaltaisen analyysin uusintaan. Toteutin siis samanlaisen analyysin, johon mukaan otettiin kaikki #digitalist- tunnisteen alla olevat Twitter-viestit ajalta 1.8-20.10.2015. Mikä on muuttunut, vai onko mikään?

Twiittimääriä ja niiden takana olevia käyttäjätilejä tarkasteltaessa on todettava, että keskustelua käyvä kärki on edelleen neulan terävä. Tämä on tietysti melko ilmeistä, koska kärkisijoja hallussaan pitävät käyttäjät @villetolvanen ja @DigitalistInfo. Erityisesti DigitalisInfo julkaisee lähes yksinomaan re-twiittejä, jotka poistamalla analyysista tulos olisi erinäköinen, mutta koen että re-twiitit ovat myös oleellinen osa tunnisteen alla käytävää keskustelua, joten otin ne mukaan analyysiin. On kuitenkin huomion arvoista, että heinäkuussa toteutetun analyysin mukaan 20% twiittaajista tuotti n. 80% sisällöstä. Nyt tilanne on hieman loivempi, koska kuten kuvasta näkyy vaaditaan samaan 80% osuuteen sisällöstä jo n. 23% kaikista aiheen alla twiitanneista. Tämän perusteella voisi siis sanoa, että #digitalistia käytetään aktiivisesti laajemmalla joukolla kuin ennen.

Kuten ylläolevasta kuvasta voidaan nähdä, aiheuttaa digitalist-foorumit valtavan piikin twittimäärässä. Twiittejä julkaistaan koko ajan paljon, mutta erityisesti tapahtuma-ajankohtana julkaisuja on valtavasti. Kun puhutaan useista tuhansista twiiteistä päivässä, on määrä merkittävä. Digitalist-joukkio on melko pieni esimerkiksi prime time televisio-ohjelmien katsojalukuihin verrattuna. Kuitenkin näiden ohjelmien hashtagien alainen twiittimäärä on yleensä samaa luokkaa Digitalist-tapahtumien kanssa.

Edellisessä kirjoituksessa jo viittasin, että #digitalist on nykyään laajalti käytössä ns. yleistunnisteena kaikelle digitalisaatioon liittyvälle keskustelulle. Ja hyvä niin. On meidän kaikkien Twitter-käyttäjien etu, että on olemassa selkeä tunniste jonka alta löytää paljon kiinnostavaa digi-sisältöä. Mihin suuntaan keskustelun rakenne jatkossa kulkee jää nähtäväksi tulevaisuuteen.

Keskiviikkona 21.10 kirjoitetaan jälleen yksi luku Digitalistin historiaan MTV Digitalist Future Media Forumin myötä. Myös Futusome on paikalla yleisössä, nähdään siis siellä.

 

Datamania