Skip to content

Artkkelin kirjoittaja: Juho Muhonen 10.5.2014

Ilmiöiden ajoituksen ennustaminen

Google julkaisi vuonna 2008 Google Flutrends-palvelun. Tämä palvelu näyttää influenssan esiintymistiheyden arviota, joka tehdään Googlen muodostaman mallin avulla. Malli hyödyntää esimerkiksi flunssan oireisiin liittyvien hakujen määrää. Malli ei ole saatavilla kaikille maille, esimerkiksi Suomelle. Päätimme korjata asian, ja rakentaa mallin, joka ennustaa suomen flunssakausien alkamisajankohtia.

Futusome muodosti flunssaoiresignaalin järjestelmästään Googlen palvelun innoittamana. Tavoitteenamme oli tutkia, voisivatko sosiaalisen median keskustelut toimia samoin kuin hakukonehaut ja korreloida influenssakauden kanssa. Vertasimme järjestelmästämme muodostettua signaalia Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen julkaisemiin influenssatilastoihin.

Havaitsimme, että flunssaoiresignaalimme korreloi paitsi influenssakauden myös syksyn kausiflunssan ja poikkeuksellisten influenssa-aaltojen kanssa. Signaali voidaan tuottaa Futusomen järjestelmästä reaaliaikaisesti, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin esimerkiksi resurssoidessa työvoimaa lääkäriasemilla tai ajoitettaessa flunssalääkityksen markkinointia.

Datamania